• Top klasse
  • Snelle levering
  • Spitzenklasse, schnelle Lieferung

Is het veilig om uit kristalglas te drinken?

Ondanks de geruchten dat kristalglas een gezondheidsrisico voor de consument zou

veroorzaken, is er geen wetenschappelijk bewijs geleverd om deze stelling te staven. Het loodgehalte in onze dagelijkse voeding en het milieu is hoger dan wanneer we het loodgehalte van de kristallen karaffen consumeren. Het is veilig om te consumeren uit kristalglas.

Kristalglas is geliefd bij zo velen van ons over de hele wereld. Het is luxueus, sprankelend en bijna kleurloos in vergelijking met gewoon glas.

 

 

Standaard glas wordt al duizenden jaren gemaakt van kiezelzand, potas en kalksteen sinds de Romeinse tijd. De methode van glassnijden werd een kunstvorm en leidde tot de ontwikkeling van fijne kristalproducten die over de hele wereld worden gemaakt. Sindsdien hebben meerdere bedrijven gebruik gemaakt van ditzelfde proces, maar met licht verschillende componenten om fijn steelwerk, schalen, sieraden en verzamelobjecten van kristal te maken. Maar voor sommigen zijn de waarschuwingen over het loodgehalte van hun kristallen glazen een reden om de vraag te stellen of hun kristallen glazen veilig zijn voor gebruik, of dat het drinken ervan gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

Een korte geschiedenis van kristal

Misschien heeft u op onze andere pagina's al gelezen dat kristal, net als champagne, in Engeland is uitgevonden. De pionier van deze ontdekking was George Ravenscroft. In de jaren 1600 - een Engelse zakenman in de import/export en glasindustrie. De heer Ravenscroft richtte eerst een kas op in Londen en begon toen met het toevoegen van loodoxide aan het glas. Later vroeg hij in 1674 een octrooi aan bij Koning Charles II en patenteerde hij zijn werkwijze voor het kristalproduct dat eerst bekend stond als vuursteenglas. Het duurde niet lang totdat de fabriek vijf jaar later werd ontbonden en zijn octrooi in 1681 afliep. Ravenscroft ontdekte dat de toevoeging van lood aan glas tijdens het smeltproces de kwaliteit van het glas verbeterde. Technisch gezien is loodglas relatief zacht en gemakkelijker te snijden, en zijn hoge brekingsindex geeft het een glans die kan worden benut door het oppervlak te versieren met gepolijste wielgesneden facetten.

Wat is loodkristal?

Kristal is een van de meest kostbaarste materialen, net na diamanten, goud of edelstenen. Het is in wezen een glas-in-loodglas. Volgens een Europese richtlijn mag je het kristal noemen, als het glas minstens 24% lood bevat. Veel fabrikanten of retailers noemen fijn glas een kristal, ook al heeft het minder dan 24% lood. De waarheid is echter dat elk glas dat meer dan 10% lood maar minder dan 24% lood bevat, een kristalglas of fijn glas moet worden genoemd. Als u dus van plan bent om kristalwaren te kopen, controleer dan op de verpakking of en hoeveel lood er in de verpakking zit.

Eigenschappen van kristal

In het algemeen wordt elk glas met toevoeging van loodoxide (PbO) kristal genoemd. Toch moet de samenstelling 24% of meer loodoxide bevatten om vol loodkristal genoemd te worden. Het is algemeen aanvaard dat 24% loodkristal het optimale percentage voor gewicht, duurzaamheid en helderheid is. Kristal kan tot 35% lood bevatten. Hoe meer lood, hoe meer glinstering en ping. Hoe hoger het loodgehalte, hoe moeilijker het is om het kristal te vormen tijdens het blazen. Het loodgehalte maakt het kristal compacter, waardoor de lichtrefractie-index (brekingsindex) veel lichter is dan bij normaal glas, en daardoor een veel grotere "fonkeling", uitzonderlijke kleur en schittering.

Wat is loodvrij kristalglas?

Een zogenaamd "loodvrij kristal" is in wezen fijn glas zonder een loodgehalte. In dit geval wordt lood vervangen door een ander ingrediënt, bijvoorbeeld zink, barium en kalium, zodat het stuk zwaar en transparant is en met de hand kan worden gesneden of gegraveerd.

Is het veilig om uit loodkristal te drinken?

Wanneer loodkristallen drankverpakkingen op een gewone manier worden gebruikt, vormen ze geen gevaar voor de gezondheid!

Lood uitloging komt voor in glas-in-lood, maar de hoeveelheid lood die uitlogt in een glas wijn of andere drank die een paar uur lang in een glas blijft staan, is vele malen kleiner dan de hoeveelheid lood die dagelijks wordt geconsumeerd in de gewone voeding. Daarom zijn levensmiddelen of dranken die uit kristalglaswerk worden geconsumeerd volledig veilig!
U kunt uw kristallen glaswerk veilig gebruiken om wijn, water en andere dranken te serveren. Geen enkele vloeistof blijft tijdens de maaltijd lang genoeg in het glas om een hoeveelheid lood uit te lekken die de EPA-normen overschrijdt.

Kristalglas in glazen en karaffen is volkomen veilig voor dagelijks gebruik en zijn niet schadelijk voor de consument.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »